HR digitalizáció Magyarországon

Link a kutatásról szóló prezentáció letöltéséhez

A vállalatok többsége digitálisan még éretlen, ha a HR folyamatok automatizációjáról van szó – derült ki abból a felmérésből, amelyet a Jobsgarden készített a munkaadók és dolgozók körében. A munkavállalók viszont korántsem tartanak annyira az AI előretörésétől, mint gondolnánk. Mindössze 10%-uk tart attól, hogy az AI ténylegesen veszélyeztetné állását. Nagy a kontraszt a két tábor hozzáállásában a mesterséges intelligenciához. Abban viszont egyetértenek, hogy a munka világában jelenleg a képzés és tanulás területén teremthetne az AI leginkább hozzáadott értéket számukra. A technológia ilyen ütemű változása mellett, mire számíthatnak az álláskeresők, munkavállalók és munkaadók? Ezekre a kérdésekre is kereste a választ a Jobsgarden kutatása.

A KUTATÁSRÓL

2024 januárjában HR digitalizációs témában indítottunk kutatást, amelyben a munkaadókat és a munkavállalókat a mesterséges intelligencia és az automatizáció lehetőségeinek használatáról kérdeztük a toborzás-kiválasztás folyamatában.

A kérdőívet 403 munkavállaló és 76 munkáltató töltötte ki, így közel 500 válaszadó véleményét ismerhettük meg az automatizáció, digitalizációs témájában.

A tanulmányban a munkavállalók és a munkaadók visszajelzését az álláskeresés, a jelölt előszűrés témakörei, valamint az AI munkahelyeken való alkalmazása köré csoportosítottuk.

FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK

  • A közeljövőben a hazai vállalatok 63%-a tervez digitális transzformációt a HR folyamataiban
  • A munkavállalók mindössze 10%-a tart attól, hogy az AI ténylegesen veszélyezteti az állását

MUNKAADÓK

A munkaadói oldalon a cégek 84%-a Budapesten vagy az agglomerációban működik. Az alkalmazotti létszámot tekintve 25%-nál meghaladja a 300 főt, 19%-nál pedig a 3000 főt. A cégek tevékenységi profilja a következő szektorok között oszlik el főleg: IT (18,8%), szolgáltatás (15,6%), egyéb (15,6%), pénzügy (12,5%), egyéb gyártás (12,5%), autógyártás (9,4%).


MUNKAVÁLLALÓK

Az álláskeresői, munkavállalói oldalon a válaszadók 83% Budapesten vagy az agglomerációban dolgozik. Az iskolai végzettséget tekintve 84%-uk felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Közel 70% beosztottként, 22%-uk középvezetőként, míg 6% felsővezetőként dolgozik jelenlegi munkahelyén. Munkaadóik 44%-a 300 főnél több munkatársat foglalkoztat. Iparági megoszlásban pedig a szolgáltató (24,3%), egyéb gyártás (13,3%), pénzügy (10%) és az autógyártás (6,2%) került ki a legtöbb válaszadó.


ÁLLÁSKERESÉS

Az álláskeresők egy része aktívan használja az AI-t annak érdekében, hogy sikeresen reagáljon a kihívásokra.

A megkérdezett munkavállalók közel 80%-a (79,4%) az elmúlt 3 évben aktív álláskereső volt. A 403 válaszadó egyharmada (30,5%) részben vagy nagymértékben támaszkodott a mesterséges intelligencia alapú megoldásokra annak érdekében, hogy megfelelő állást találjon.

KIBEN BÍZUNK?

Az álláskeresők 68%-a (68,4%) köszöni szépen, de nem kér a segítségből. Leginkább saját magában bízik, ha önéletrajza szövegezéséről van szó. 19% (18,7%) viszont szívesen fordul ismerőseihez, barátaihoz vagy külső tanácsadóhoz. 13%-uk (12,9%) pedig kizárólag a mesterséges intelligencia alapú
eszközökben bízik, ha a CV írásra kerül sor.

Vannak, akik már az interjúra is a mesterséges intelligencia segítségével készülnek. A legtöbben képességeiket, készségeiket tesztelték le egy-egy interjú előtt valamilyen automatizált vagy AI eszköz segítségével: 12%-uk a nyelvtudását tesztelte, 5,7% szakmai kompetenciáját, mint pl. a kódolás, közel 3% pedig a vezetői készségeit mérte fel.

Az állásinterjúra való felkészüléshez is volt, aki segítségül hívta az AI-t. 4,3% már használt olyan alkalmazást, amely valós állásinterjút szimulál, a végén pedig értékelést ad a teljesítményről és arról, hogyan lehetne azon javítani. Az álláskeresők 21%-a már éles helyzetben is vett részt automatizált interjúban.

19%-uk kifejezetten előnyként értékeli és szívesebben jelentkezik az állásra, ha egy vállalat használ mesterséges intelligenciára épülő eszközöket a kiválasztási folyamatban, a többséget (62,4%) viszont se negatívan, se pozitívan nem befolyásolja ez a tény egy-egy álláspályázat során.

JELÖLT ELŐSZŰRÉS ÉS ONBOARDING-- A vállalatok által leginkább digitalizált HR folyamatok.

Míg az álláskeresők egyharmada támaszkodik a mesterséges intelligencia alapú megoldásokra, addig úgy tűnik a hazai vállalatok HR részlegei inkább mellőzik az automatizálásban vagy az AI-ban rejlő lehetőségeket.

A leginkább automatizált vagy valamely mértékben digitalizált területek a HR folyamatokon belül a toborzási (25%), az új munkatársak beilleszkedését segítő programok (22%), valamint a HR analitikák (19%) területei voltak.

Azok után, hogy az automatizáltságban nem jeleskednek a hazai vállalatok, legalábbis, ha a HR folyamatokról van szó, nem olyan meglepő, hogy a mesterséges intelligencia lehetőségeire sem csaptak még le. A felmérésben résztvevő cégek több mint fele, 59,4%, a HR-hez kapcsolódó területek egyikén sem alkalmaz AI alapú technológiát.

Vannak azért pozitív példák és technológiai szempontból érett vállalatok is a piacon. A válaszadók 12,5%-a ugyanis egyaránt használ automatizált rendszereket vagy AI alapú technológiát az önéletrajzok előszűrésére és jelöltek rangsorolására egy-egy pozícióhoz kapcsolódóan. Sőt ugyanennyien már a bérszámfejtés és a juttatási rendszerek automatizálását is bevezették és aktívan használják a vállalatnál.

A pozitív digitális példákat erősíti az a tény is, hogy a munkavállalók 14%-a már találkozott chatbotokkal vagy virtuális asszisztensekkel a felvételi eljárás során. 17,7%-uk pedig már digitális onboarding programban vett részt, valamint 16%-uk az oktatás egy részét is automatizált szoftverek segítségével kapta meg.


HOGYAN TOVÁBB?

Egy másik, globális felmérés alapján a vállalatok 84%-nál jelenleg is zajlik digitális transzformáció, 48%-uknál a HR is érintett a változásban. Szintén a globális felmérés adatai alapján az elkövetkezendő 12 hónapban a vállalatok 47%-a tervez digitalizálást, automatizálást a HR funkciókban.

Az mindenképp előremutató, hogy a megkérdezett vállalatok 63%-a (62,5%) a közeljövőben digitális transzformációt tervez a HR területén és hajlandó invesztálni is valamilyen szintű automatizációs vagy AI technológia bevezetésébe.

AI A MUNKAHELYEN

A munkaadók 97%-a valószínűnek tartja, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása megkerülhetetlen lesz a jövőben a vállalatok életében, 63%-a pedig határozottan egyet is ért ezzel az állítással. Az, hogy a HR folyamatok mely fázisában hoz majd kézzel fogható eredményeket, már nem ennyire egyértelmű.

Eddig a tényeken alapuló, objektív döntéshozatalt tartják az AI legnagyobb vélt vagy valós előnyének. A kutatásban résztvevők 19%-a azonban egyáltalán nem gondolja úgy, hogy a kiválasztási folyamatokban a mesterséges intelligencia növelné az objektivitást, míg 31%-uk határozottan látja ennek lehetőségét.

A munkaadói oldal 53%-a egyáltalán nem tart attól, hogy a mesterséges intelligencia intenzív használatával a napi munkafolyamatokban, kiüresednének a munkatársi kapcsolatok. Sőt 47%-uk egyet ért azzal az állítással is, hogy az AI pozitív hatással bírhat a cég jövőjére, 69%-uk pedig határozottan támogatja, hogy a munkavállalók sajátítsák el a mesterséges intelligencia alapú eszközök alkalmazását.

Az önfejlesztés és a tanulás terén a munkavállalók és munkaadók egyaránt jelentős potenciált látnak a mesterséges intelligenciában. A munkaadók 47%-a szerint határozottan megkönnyítheti a tanulást. A munkavállalók 30%-a pedig már tanult vagy fejlesztette magát az AI segítségével. A szakmai kompetenciák (17,7%) mellett a nyelvtudás (13,8%), illetve az olyan egyéb kompetenciák (5,9%), mint a kommunikáció vagy a hatékony időmenedzsment álltak a munkavállalók érdeklődésének fókuszában.

A munkavállalók korántsem tartanak annyira az AI előretörésétől, mint azt gondoltuk

A megkérdezett munkavállalók mindössze 10%-a tart attól, hogy jelenlegi állását veszélyeztetheti a mesterséges intelligencia, 70%-uk pedig egyáltalán nem lát erre esélyt.

Mint ahogy azt is sokkal pozitívabban értékelik a vártnál, hogy milyen hatással lehet az AI a magánéletükre vagy épp a képzési lehetőségeikre. 11% tartja úgy, hogy az AI fejlődése a magánéletét negatívan befolyásolhatja.

A képzés, fejlesztés tekintetében is nagyon bizakodóak, 70%-uk abszolút pozitívnak ítéli meg a jövőbeni változásokat ezen az életterületen. Sőt kifejezetten nyitottak is arra, hogy új automatizációs vagy AI eszközök használatát sajátítsák el a munkahelyükön: 61% határozottan pozitívan fogadja, ha újat kell tanulnia a témában, 31%-ukat pedig semlegesen érintik az ilyen típusú változások.

Jó hír ez a munkaadók számára is, hiszen ez azt jelenti, hogy sokkal rugalmasabb munkaerő áll rendelkezésükre már most, házon belül, mint azt remélhettük. Azt hiszem eljött a pillanat, amikor azt
mondhatjuk, már nem (csak) a tehetséges munkavállalókért folyik a harc a munkaadók között, hanem
sokkal inkább a reziliens munkavállalókért, akik sokkal jobban reagálnak a változásokra, rugalmasabbak és hajlandóak új készségeket elsajátítani.

KAPCSOLAT

Cím: 1134 Budapest, Dévai utca 19. VIII/811

E-mail cím: office[kukac]jobsgarden.hu

Mobil: +36 70 399 9557

+36 70 668 1682
(English speaking contact)