HR Tanácsadás

OUTPLACEMENT

A folyamat 3-12 hónapos időtartama alatt a résztvevőket személyre szabott programmal, 15-50 órányi coachinggal, kézikönyvvel, igény esetén online konzultációval támogatjuk. Tapasztalt HR szolgáltatóként tudjuk, milyen szakemberekre van szükség a munkaerőpiacon, így azt is, hogyan készítsük fel őket hatékonyan a váltásra. Sikerességi rátánk 95 százalék feletti, a vállalatok mellett gyakran keresnek meg minket olyan egyéni ügyfelek is, akik maguk döntöttek a kilépés mellett. Sűrűn találkozunk álláskeresőkkel, akik 10-15 éve estek ki a munkaerőpiacról, vagy épp 30 év munkaviszony után váltanának.

A folyamat minden alkalommal egy orientációs megbeszéléssel kezdődik, amely segít feltérképezni az ügyfél szakmai képességeit és lehetőségeit, valamint önismereti és személyes kompetenciáit. Ebből kiindulva szakmai célkitűzéseket, célpiacokat határozunk meg, karrier kampánytervet készítünk, kommunikációs stratégiát dolgozunk ki, segítünk a jó álláskeresési technikák elsajátításában és továbbfejlesztésében, beleértve a hatékonyság növelését és megtartását az álláskeresés ideje alatt, utolsó lépésként pedig támogatást nyújtunk az új pozícióban vagy munkahelyen történő beilleszkedéshez. Cégünk munkaerő toborzással és kiválasztással is foglalkozik, amely kiváló lehetőséget biztosít a programban résztvevőknek a kapcsolatépítéshez, illetve azonnali álláslehetőségek megtekintéséhez, megpályázásához.

 

Hogyan működik az outplacement a gyakorlatban?

Esettanulmány cégbezárás esetén

Háttér

Egy globális pénzügyi vállalat úgy döntött, hogy bezárja budapesti pénzügyi megosztott szolgáltató központját, és elbocsátott 110 vezető pénzügyi szakértőt és 3 vezetőt. Számukra indított outplacement programot a cég annak érdekében, támogassa az álláskeresésüket és át tudjanak állni az új lehetőségekre.

A konkrét programról

Az outplacement program csoportos workshopok szervezésével indult, annak érdekében, hogy a nagy létszámú csoport minél hamarabb elsajátíthassa a karrier coaching elméleti részeit. A munkavállalók között voltak külföldiek is, akik számára angol nyelven zajlott a program, biztosítva számukra is ezt a lehetőséget. A résztvevők kétszer nyolc órás szemináronokon vettek részt, ahol az ezek voltak a témák: karriertervezés, álláskeresési stratégiák, önéletrajz, motivációs levél, Linkedin-profil készítés és networking alapismeretek, valamint hatékony álláskeresési technikák, és kezdés az új munkehelyen. Ezt követően minden résztvevő egyéni karrier coachingban részesült, amely három, egyenként másfél órás konzultációból állt.

A részvevőknek lehetősége volt speciális területekre szakosodott toborzási tanácsadókkal próbainterjúra, valamint az álláskeresési projekttervük véglegesítésére.

A nagy létszámra való tekintettel, valamint figyelembe véve, hogy az elbocsájtott munkavállalóknak a cégbezárás és külföldre  költözése miatt aktívan kellett támogani az ezzel járó folyamatokat, a Jobsgarden úgy tervezte meg a programot, és a saját erőforrásait, hogy az érintettek a munkájuk mellett az álláskeresére is fel tudjanak készülni. A workshopokat a vállalat irodájában tartottuk, az időpontokat pedig a munkavállalók munkarendjéhez igazítottuk, ahogyan az egyéni utókövetések során is.

Eredmény

Az outplacement program sikeresen támogatta az elbocsájtott munkavállalók felkészülését a munkakeresére és többségét az új elhelyezkedésben is. A külföldi munkavállalók sem maradtak ki a programból az angol nyelven is elérhető támogatásból. A résztvevők arról számoltak be, hogy felkészültnek érezték magukat az álláskeresési folyamatban és könnyebben igazodtak el a munkaerőpiacon. Jobban be tudták osztani az idejüket, és kevésbé érezték az álláskeresési projektek miatti stresszt. Többségüknek néhány héttel a cég bezárása után sikerült a készségeiknek és az érdeklődésüknek megfelelő pozíciókat találniuk. Az egyéni karrier coaching foglalkozások segítették őket abban, hogy az elakadásaikat kezelni tudják és tesztelhették magukat azza, hogy lehetőségük volt próbainterjúkra is. A program során hozzáférhettek a Jobsgardennél lévő nyitott pozíciókhoz, valamint a cégünk széleskörű üzleti networkjéhez is. A csoportos foglalkozások pedig támogatási rendszert biztosítottak, és lehetővé tették számukra, hogy megosszák egymással álláskeresési tapasztalataikat, ami segítette őket abban, hogy végig motiváltak és optimisták maradjanak a folyamat során.

Sikertényezők

A kulcsfontosságú tényezők, amelyek hozzájárultak ennek az outplacement programnak a sikeréhez, a következők voltak.

Csoportos foglalkozások: a csoportos foglalkozások hatékonyabb, valamint idő- és költséghatékonyabb módot biztosítottak a nagyszámú csoport támogatására, igy a vállalat problémamentesen tudta menedzselni a cég bezárást A külföldi munkavállalók pedig nem estek el a lehetőségtől a nyelvi akadály miatt.

Egyéni karrier coaching: az egyéni karrier coaching ülések személyre szabott támogatást nyújtottak minden résztvevőnek, ami segítette őket abban, hogy az erősségeikre összpontosítsanak, és ennek megfelelően alakítsák ki álláskeresésüket.

Magas szintű szervezés: a programot a Jobsgarden irányította, mi megfelelő szakértelemmel és erőforrásokkal rendelkezünk nagyszámú résztvevő párhuzamos menedzseléséhez, azonnal el tudtuk indítani a programot, miközben a munkavállalók aktívan dolgoztak a cég bezárásán és a központ külföldre költöztetésén.

Jobsgarden már több mint 20 éve az üzleti élet elismert HR szolgáltatója, a kezdetektől magyar tulajdonú cég.

AJÁNLATKÉRÉS