forbes_logoTovább a cikkhez

Nincsenek jól a munkavállalók, és nem is mernek segítséget kérni

Nincsenek jól a hazai munkavállalók: harmaduk inkább rossznak ítélte a mentális és fizikai állapotát – derül ki a Jobsgarden felméréséből. Sokak szerint az alaptámogatás része a jóllétet támogató program, mégsem fordulnak szívesen a munkáltatójukhoz segítségért, derül kia forbes.hu-nak is eljuttatott közleményből.

hvg_logoTovább a cikkhez

A munkáltató felelőssége a dolgozó mentális egészsége

A megkérdezettek majdnem fele váltott munkahelyet az elmúlt két és fél évben.

szeretlek_magyarorszag_logoTovább a cikkhez

Stressz, kiégés, depresszió és munkahelyi nehézségek – nincsenek jól a magyar munkavállalók

Néhány éve még fel sem merült, hogy a munkaadó is foglalkozzon a mentális egészséggel, mára minden 4. munkavállaló valós igényként, sőt elvárásként fogalmazza meg ezt. A jó hír, hogy egyre több vállalat is felismeri a felelősségét.

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Mit tehetünk munkáltatóként a munkatársaink lelki egészségéért?

Nincsenek jól a hazai munkavállalók – derült ki abból a felmérésből*, amelyet a Jobsgarden készített a munkaadók és a dolgozók körében. A megkérdezettek harmada inkább rossznak, mint jónak ítélte a mentális és ezzel együtt a fizikai állapotát, ám nem szívesen fordulnak segítségért a munkáltatójukhoz. Sokak szerint a jóllétet támogató programoknak az alapjuttatások között a helye, s erre a munkaadók több mint fele – akik a toborzás helyett a megtartásban erősítenének – többet is költenek. 1992 óta október 10-e a lelki egészség világnapja. Felhívja a figyelmet arra, hogy ez a terület nagyobb odafigyelést igényelne, mint amekkora ténylegesen jut neki.

HR_porta_logoTovább a cikkhez

A munkáltató felelőssége-e dolgozói lelki jólléte?

Nincsenek jól a hazai munkavállalók - derült ki abból a felmérésből, amelyet a Jobsgarden készített munkaadók és dolgozók körében. A megkérdezettek harmada inkább rossznak, mint jónak ítélte a mentális és ezzel együtt a fizikai állapotát, ám nem szívesen fordulnak segítségért a munkáltatójukhoz.

Napi.hu_logoTovább a cikkhez

Új feladatot adnának a háziorvosoknak

Tavaly több mint 40 százalékkal nőtt a gyermekpszichiátriákon kezeltek száma 2019-hez képest. A depresszió népbetegségnek számít Magyarországon, 700 ezer ember szenved évente a betegségtől. A Magyar Pszichiátriai Társaság egy javaslatcsomagot állított össze az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, ebben pedig szerintük a háziorvosok is elláthatnák az egyszerűbb eseteket.

computerworld_logoTovább a cikkhez

A munkáltatóé a felelősség, hogy milyen a dolgozó mentális egészsége

Aki csak teheti, inkább munkahelyet vált, amint van erre lehetősége.

HRfest_logoTovább a cikkhez

Ma már nemcsak a toborzás, HR-tanácsadás, outplacement szolgáltatások miatt juthat eszedbe a Jobsgarden

Ma már nemcsak a toborzás, HR-tanácsadás, outplacement szolgáltatások miatt juthat eszedbe a Jobsgarden, hanem azért is, mert egyre sikeresebb a munkavállalói támogató programjuk, amely már több ezer munkavállaló mindennapjaira van hatással.

A Jobsgarden elkötelezett híve a munkavállalói jólét biztosításának. Mit tesznek ők azért, hogy jobb legyen a munka világa?

computerworld_logoTovább a cikkhez

Több nőt vár az IT világa

Várhatóan a közeljövőben sem színesedik az informatika világa sok női programozóval, mivel a hölgyek többsége még mindig ódzkodik ettől a pályától. A fejvadász tapasztalatainál több bizakodásra ad okot, hogy a programozóiskolába jelentkezők körében jobb a nő/férfi arány, mint a szakmában általában.

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Rendszeresen vagy kimerült és kedvetlen? Akkor ezek a tippek neked szólnak!

Ismerős az érzés, amikor reggel felkelsz és bár nincs rossz kedved, mégsem tudsz rendesen nekiállni semminek? Bágyadt vagy, lassú és tompa. Kizárólag a semmittevés esne jól, céltalanul és örömtelenül lézengsz a világban. Te is érzed, hogy ez még nem igazán nevezhető depressziónak, és valahol mélyen azt is tudod, hogy a kiégésnek sem, mégsem tudsz kivergődni belőle? Nem vagy egyedül! Egyre többen számolnak be hasonló tünetekről.

HR_porta_logoTovább a cikkhez

Lehet-e 3 hónap alatt állást találni Magyarországon?

Elég-e a 3 hónap az új állás megtalálására? Javában zajlik az ellenzéki pártok aláírásgyűjtése, hogy népszavazás legyen az álláskeresési járadék 3-ról 9 hónapra növeléséről. Politikusi vélemények helyett a szakmát kérdeztük, mennyi idő kell mostanság új munkahelyet találni.

Női_váltó_logoTovább a cikkhez

Nem pletykaklub, hanem támogató környezet. Így viszik sikerre a céget a női vezetők!

Milyen lehet az élet egy cégnél, ahol a teljes vezetés nőkből áll? Sokan még mindig viccet csinálnak a válaszból, pedig ahogy az egyik munkaerő toborzással foglalkozó magyar cég példáján is látszik, a jó női vezetők épp olyan hatékonyan és eredményorientáltan dolgoznak, mint férfi társaik. Miben lehet akkor mégis más az ilyen közeg? Erről beszélgettünk a Jobsgarden két ügyvezetőjével és három üzletágvezetőjével.

HR_porta_logoTovább a cikkhez

Nehezebben mozdíthatóak a jó szakemberek - íme a munkaerő-felvételi trendek

Ahol jól kezelte a munkáltató a vírushelyzetet, onnan most sokkal nehezebben váltanak a munkavállalók. Ahol rosszul, onnan pályáznak. Ezt tapasztalják az általunk megkérdezett személyzeti szolgáltatók. Hogyan élték meg az utóbbi hónapokat pénzügyileg? Bevált a home office? Mikor lendülhet fel újra a munkaerőpiac?

Meglepetés_logoTovább a cikkhez

Túl jól hangzik az állásajánlat? Lehet, hogy kamu!

A jelenlegi válság okozta elbocsátási hullám miatt sokan maradtak munka nélkül, ennek köszönhetően pedig egyre több kamu álláshirdetés tűnik fel a közösségi oldalakon.Utánajártunk, hogyan ismerhetünk rájuk!

Világgazdaság_logoTovább a cikkhez

Szabadságcunami jöhet a járvány után

Kényszerszabadságoltakra és beragadt éves szabadságkerettel szünet nélkül dolgozókra oszlik hamarosan a munkavállalók világa. Mindkét helyzet időzített bomba, amely a járvány lecsengése után robbanhat.

Női_váltó_logoTovább a cikkhez

5 tanács a gördülékeny vállalati home office-hoz

Több szempontból is hatalmas kihívás elé állítja a magyar vállalatokat a koronavírus járvány. Az egyik legfontosabb feladat, amit minél gyorsabban és hatékonyabban meg kell oldaniuk, a teljes home office-ra való átállás. A Jobsgarden már két éve bevezette a részleges home office-t, most magasabb szintre lépnek. Paulovics Éva ügyvezető mondja el a tapasztalatait.

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Ezek a legfontosabb tanulságai a Matchmaking konferenciának

A Hrpwr.hu és az Üzlet és Pszichológia által megrendezésre került Matchmaking: Toborzás-Kiválasztás konferencia számos érdeklődőt vonzott, sokan voltak kíváncsiak a legnépszerűbb toborzási trendekre, tippekre. Összegyűjtöttük a konferencia legfontosabb tanulságait. 

HR_porta_logoTovább a cikkhez

Sokan dolgoznának távmunkában, de nem minden cég örülne ennek

A Magyar Távmunka Szövetség szerint a dolgozók teljesítményének objektív mérése segítheti a távmunka bevezetését.

Piac_profit_logoTovább a cikkhez

Ha nem látom, nem dolgozik - miért nem szeretik a cégek a rugalmas munkaidőt?

A részmunkaidő, valamint a home office bevezetése kihívást jelent, a szabadúszókra pedig szinte feketebárányként tekintenek. A rugalmas munkavégzés elterjedésének útjában elsősorban a bizalomhiány áll, de ez csak egy ok a sok közül - derül ki a Jobsgarden felmérésből, amelyben közel 450 munkavállaló és több mint 200 cégvezető válaszait hasonlították össze egymással.

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Munkáltatói előítéletek és fekete bárányok – ezért nem terjed a rugalmas munkavégzés

A legtöbb cég szereti azt gondolni magáról, hogy rugalmas, ám a munkavállalóik ezt sokkal kevésbé igazolják vissza. A rugalmasság inkább egyéni, mint szervezeti szinten valósul meg. A részmunkaidő, valamint a home office bevezetése kihívást jelent, a szabadúszókra pedig szinte fekete bárányként tekintenek. A rugalmas munkavégzés elterjedésének útjában elsősorban a bizalomhiány áll, de ez csak egy ok a sok közül – derül ki a Jobsgarden felméréséből, amelyben közel 450 munkavállaló és több mint 200 cégvezető válaszait hasonlították össze egymással.

Női_váltó_logoTovább a cikkhez

Ha nem látom, nem dolgozik?

A legtöbb cég szereti azt gondolni magáról, hogy rugalmas, ám a munkavállalóik ezt sokkal kevésbé igazolják vissza. A rugalmasság inkább egyéni, mint szervezeti szinten valósul meg. A részmunkaidő, valamint a home office bevezetése kihívást jelent, a szabadúszókra pedig szinte feketebárányként tekintenek. A rugalmas munkavégzés elterjedésének útjában elsősorban a bizalomhiány áll, de ez csak egy ok a sok közül – derül ki a Jobsgarden felmérésből, amelyben közel 450 munkavállaló és több mint 200 cégvezető válaszait hasonlították össze egymással.

Napi.hu_logoTovább a cikkhez

Ez a munkavállalók álma, de a munkaadók ellenállnak

A részmunkaidő, valamint a home office bevezetése kihívást jelent, a szabadúszókra pedig szinte feketebárányként tekintenek. A rugalmas munkavégzés elterjedésének útjában elsősorban a bizalomhiány áll, de ez csak egy ok a sok közül - derül ki a Jobsgarden felmérésből, amelyben közel 450 munkavállaló és több mint 200 cégvezető válaszait hasonlították össze egymással.

Világgazdaság_logoTovább a cikkhez

Nincs áttörés a home office és a rugalmas munkavégzés terén

Elbeszélnek egymás mellett a munkaadók és a munkavállalók, pedig a rugalmas munkavégzésre nagy igény van. Egy kutatás szerint a többség a jövőben sem akar változtatni a távmunka nyújtotta lehetőségeken.

Női_váltó_logoTovább a cikkhez

Egy munkahely, ahol kötelező a home office

Szerintetek milyen egy jó munkahely? Szerintünk rugalmas, jó hangulatú, megértő, családbarát. És van home office lehetőség. Tapasztalataink alapján az, aki nem vállalkozik, főleg olyan állást keres, ahol lehetőség van otthonról (is) dolgozni. Találtunk egy ilyet, ellátogattunk a Jobsgardenhez, ahol nem mellesleg minden vezető pozícióban nő dolgozik.  

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Tetoválás a munkahelyen: mutassuk vagy inkább ne?

Bár napjainkban számos korábbi munkahelyi tabu megdőlni látszik, a tetoválásokkal kapcsolatban még sokszor pattannak ki parázsviták. A Jobsgarden blog szerzőjének véleménycikke a témában.

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Folyóból aranyat? Így találd meg és így tartsd meg az IT-sodat!

Nem engedheted meg magadnak, hogy ne ismerd az IT-s célcsoportodat – ez volt talán a HRPWR és Üzlet & Pszichológia Így keresd, így tartsd meg az IT-sodat! konferenciájának fő tanulsága. De kik is ők valójában, hol lehet rájuk találni, mivel nyerhetők meg, és mi motiválja őket? A konferencia változatos előadásaiból betekintést nyerhettünk ennek a nagyon is kurrens problémának minden részletébe, számos best practice-t ismerhettünk meg, és még igazi, „hús-vér” IT-st is faggathattunk élőben.

RTL_logoTovább a cikkhez

Komoly gondot okoz a munkaadóknak a nyári szabadságok kiadása

Komoly gondot okoz a munkaadók nagy részének a nyári szabadságok kiadása. Erről több szakszervezeti vezető is beszélt Híradónknak. Van, ahol diákmunkásokat vagy nyugdíjasokat vesznek fel a nyári hónapokra, hogy az állandó kollégák elmehessenek szabadságra. Ahol nem találnak helyettesítőket, ott túlóráztatnak. A nyári szabadságok kiadása az általános munkaerőhiány miatt különösen nehéz.

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Van gyereked? Van egyénisége? Akkor nagy baj már nem lehet!

Yuval Harari világhírű történész szerint a legfontosabb, hogy tiszta legyen számodra, hogy: „Ki vagy te?” Ragadj meg minden alkalmat, ami segít önmagad megismerésében. Ugyanis a világ rekordsebességre kapcsol éppen, és az egyetlen kapaszkodó az lehet, ha legalább magunkat (képességeinket, motivációinkat) ismerjük. Hogyan készítsük fel erre a gyerekeinket?

Női_váltó_logoTovább a cikkhez

Ki az ideális pályakezdő?

Mindenki másként gondolja. A fiatalok úgy, hogy alázatosak, kitartóak, és tudnak várni a karrier beindulására. A munkaadók pedig éppen ezt hiányolják bennük. Közel 700 pályakezdőt kézdezett a Jobsgarden arról, hogy szerintük mi az ideális munkavállaló ismertetőjegye. Majd megkérdezték erről a cégek hr-eseit is. Volt némi ellentmondás a kapott eredményekben…

HRPWR_logoTovább a cikkhez

„A céges ügyvéddel keresték előttem a kiskapukat”

„Először ürességet éreztem, aztán lelki sokkot kaptam, mert elképzelni nem tudtam, hogy reggel felkelek, és nem tudok hová menni dolgozni, eltűnik a napi rutinom” – mondja Krisztina, aki nyolchetes terhesen tudta meg főnökétől, hogy nincs tovább. Jogilag felmondási védelem illeti meg, a valóság azonban sokszor távol áll a paragrafusok világától.

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Így segítsd a távozó kollégákat!

“Sajnos el kell menned a cégtől, de segítek állást találni.” Ezzel a mondattal foglalható össze tömören a szaknyelvben outplacementnek nevezett HR-eszköz, amelyet nemrég a Telenor Magyarország is sikerrel alkalmazott, ugyanis szinte mindenki talált magának új munkahelyet. Nézzük meg a Telenor példáján, hogyan is néz ki ez a szolgáltatás élesben!

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Így élvezd a nyarat az irodában ülve – ezt tehetik a cégek

Kevés szabi, forró vagy éppen „túlklímázott” iroda, mindenki a strandon, mi meg a gép előtt – nem túl pozitív nyári gondolatok a munkahelyen. Szerencsére egyre több munkahelyen felismerik, hogy a dolgozóiknak nem ez a legkönnyebb évszak, és mindenféle megoldással próbálják elősegíteni a lelkes(ebb) munkavégzést. A Jobsgarden tanácsait olvashatjuk.

RTL_logoTovább a cikkhez

Komoly gondot okoz a munkaadóknak a nyári szabadságok kiadása

Komoly gondot okoz a munkaadók nagy részének a nyári szabadságok kiadása. Erről több szakszervezeti vezető is beszélt Híradónknak. Van, ahol diákmunkásokat vagy nyugdíjasokat vesznek fel a nyári hónapokra, hogy az állandó kollégák elmehessenek szabadságra. Ahol nem találnak helyettesítőket, ott túlóráztatnak. A nyári szabadságok kiadása az általános munkaerőhiány miatt különösen nehéz.

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Építsünk le gondoskodva!

A leépítés az esetek túlnyomó többségében stratégiai döntés eredménye, amiről feltehetőleg már jóval korábban megszületetett az elhatározás. De hogyan kezeljük ezt vezetőként vagy hr-esként? Gárdus Zsuzsával, a Jobsgarden ügyvezetőjével keressük a válaszokat.

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Ilyen az ideális pályakezdő a vállalatok szerint

A szakmai alázatot és a kitartást hiányolják a leginkább a pályakezdőkből a HR-esek, miközben a fiatalok szerint éppen ezek a legfőbb értékeik - derül ki a Jobsgarden kutatásából, melyben közel hétszáz pályakezdő munkavállalói attitűdjét vizsgálták, majd az így kapott eredményeket állították szembe a munkáltatói oldal elvárásaival.

híradó.hu_logoTovább a cikkhez

A fiatalok jobban kiállnak az érdekeikért a munkaerőpiacon

Munkaerőhiány van, a fiatalok jobban kiállnak az érdekeikért a munkaerőpiacon és a fizetés mellett a fejlődési lehetőségek is fontosak a számukra - erről beszélt Paulovics Éva, a Jobsgarden HR-toborzó és tanácsadó cég ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

hvg_logoTovább a cikkhez

Mi hiányzik a pályakezdőkből a HR-esek szerint?

A szakmai alázatot és a kitartást hiányolják a leginkább a pályakezdőkből a HR-esek, miközben a fiatalok szerint éppen ezek a legfőbb értékeik. Mint kiderült, ma már a személyes kompetencia számít a legfőbb értéknek a munkaadók szerint, akik egyébként számos tekintetben merőben másképp látják a fiatalokat, mint ők saját magukat.

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Nagyon rossz az SSC-k PR-ja

A pályakezdők nem ismerik az SSC-k kínálta lehetőségeket, pedig azok sok mindent biztosítanak a leendő Y és Z generációs munkavállalóknak, amire ők vágynak.

HR_porta_logoTovább a cikkhez

A kiépített kapcsolatrendszer többet ér a protekciónál

A protekció és a tudatos kapcsolatiháló-építés, és az ezen keresztüli „helyzetbe hozás” között óriási a különbség, de ezt Magyarországon egyrészt kevesen látják be, másrészt kevesen hangoztatják. A sikerhez azonban az énmárkapítésére is szükség van - írja Gárdus Zsuzsa karrier coach, a JobsGarden ügyvezető igazgatója.

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Mit kezdhetnénk itthon a blind hiringgal?

Egy felvétel során minek a személyes interjú a vezetővel, ha addigra már szinte megszületett a döntés a jelöltről?

HR_porta_logoTovább a cikkhez

Fiatal munkavállalók: rugalmasságért cserébe rugalmasság

Rugalmas munkaidőt várnak el munkahelyüktől a fiatalok, és a többségüket ezért még a túlóra sem zavarja - derül ki a JobsGarden saját kutatásából.

Behaviour_logoTovább a cikkhez

De mit akar az új generáció?

Természetes, hogy a munkaerőpiac évről évre változik, hiszen a munkavállalók igénye, habitusa, a cégek attitűdje és a követett trend is változik. A generációs különbségek éppúgy befolyásolják a piacot, mint a humánerőforrást érintő újító ötletek, a cégek által alkalmazott új stratégiák. Milyen trendek várhatók 2018-ban a HR területén?

Behaviour_logoTovább a cikkhez

Több nőt várnak az ICT-szektorba

Nemi alapú diszkrimináció nem, motiváló munkakörnyezet, jó fizetés és változatos ösztönzők azonban várják a nőket is az ICT-szektorban.

HRPWR_logoTovább a cikkhez

Több női informatikust!!!

Mintegy 15-18 ezer informatikus hiányzik ma Magyarországon, a cégek között kiélezett verseny folyik a jó szakemberek megszerzése és megtartása érdekében, mégis alig találni nőket a munkavállalók között. Hogy miért? Kiderül a JobsGarden HR-toborzó és tanácsadó felméréséből. 

HR_porta_logoTovább a cikkhez

Önvezető autót fejlesztenének legszívesebben mérnökeink

Rendkívül ambíciózusak és szakmailag elkötelezettek a magyar mérnökök, többségük ugyanis az alapján választ munkahelyet, hogy hol tudják számára a nagyobb szakmai kihívásokat, és az izgalmasabb feladatokat ajánlani. Ami a munkaerőpiacot illeti, a szakmában tapasztalható innovációs folyamatoknak köszönhetően egyre erősebb pozícióban vannak a villamos- és IT-mérnökök, akikért a legjobb cégek versenyeznek.

IT_cafe_logoTovább a cikkhez

Mérnökeink a legszívesebben önvezető autót fejlesztenének

Rendkívül ambiciózusak és szakmailag elkötelezettek a magyar mérnökök, többségük ugyanis az alapján választ munkahelyet, hogy hol tudják számára a nagyobb szakmai kihívásokat, és az izgalmasabb feladatokat ajánlani – állapítják meg a felmérés készítői.

híradó.hu_logoTovább a cikkhez

Önvezető autót fejlesztenének a magyar mérnökök

A hazai mérnökök munkaerő-piaci helyzetét, legfőbb motivációit vizsgálta a Jobsgarden.